Search
Close this search box.

Гинекомастия

Гинекомастията е доброкачествено увеличение на млечната железа при мъжете с хипертрофия на жлезите и мастната тъкан. Козметичната операция при гинекомастия представлява отстраняване на жлезистата тъкан и излишната мазнина, в резултат от което гръдният кош става по-плосък и се придава мъжествен контур чрез подчертаване на мускулатурата.

1-2 часа

Продължителност

1-2 месеца

Възтановителен период

оперативна

Тип процедура

Откъде да започнете?
  • Консултацията с пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как ще се постигне желаната визия по оперативен път. По време на консултацията ще се запознаете с всички възможности, които имат отношение конкретно към Вашия случай на гинекомастия. Тук индивидуалният подход е основен фактор и вашият пластичен хирург при гинекомастия ще отговори на всички Ваши въпроси.
Консултацията включва:
  • Обсъждане на целта, която преследвате, и оценка на Вашето здравословно състояние;
  • Представяне на възможностите, които предлага пластичната хирургия при гинекомастия;
  • Запознаване на пациента с очакваните резултати и вероятните рискове;
  • Подробна информация за курса на лечение, препоръчван от Вашия хирург, както и за всички допълнителни процедури (ако са необходими такива).

Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те ще бъдат внимателно оценени и взети предвид от Вашия хирург при гинекомастия.

За успеха на процедурата и постигане на цялостно удовлетворение от нея, Вие трябва:

  • да формулирате ясно своите очаквания;
  • да споделите подробности относно здравословното си състояние, както и да предоставите информация за приема на лекарства, витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари или наркотици;
  • стриктно да следвате инструкциите на Вашия хирург;

Вземайки решение да се консултирате с пластичен хирург и да следвате неговите съвети и препоръки, Вие осигурявате собствената си безопасност и съдействате за успеха на процедурата.

Какво е гинекомастия? Какво представлява редукционната мамопластика при гинекомастия?

Гинекомастията е операция, която продължава около 1 – 1,5 часа, като често пациентите остават в клиниката същата нощ, за да бъдат под лекарско наблюдение.

Възстановяването може да отнеме няколко седмици, а крайният резултат е забележим след около 3 – 6 месеца. Ако бъде извършена от квалифициран пластичен хирург, операцията при гинекомастия води до значителни, почти незабавни подобрения, като белезите са минимални.

Този вид хирургична интервенция се извършва под обща анестезия и може да включва комбинация от следните манипулации:

  • разрез около гръдното зърно за отстраняване на излишната жлезиста тъкан;
  • липосукция за премахване на излишната мастна тъкан;
  • евентуално разширяване на разрезите и репозициониране на гръдните зърна, в случай че е налице отпусната кожа, която се нуждае от отстраняване.

В зависимост от Вашите нужди, както и от техниката, използвана от хирурга, разрезите при редукционната мамопластика могат да бъдат направени по ръба на ареолата или в рамките на подмишничната ямка. В същото време гръдният кош ще бъде изваян и очертан, за да се възстанови естественият вид на Вашето тяло.

Кой отговаря на изисквания за опериране на гинекомастия?

Вие сте подходящ за операция за отстраняване на гинекомастия, ако:

  • имате гинекомастия, която не може да се коригира с помощта на алтернативни методи;
  • липсват каквито и да било животозастрашаващи заболявания или медицински състояния, които могат да се отразят неблагоприятно на оздравителния процес;
  • сте физически здрав пациент с относително нормално телесно тегло.

Консултирайте се с пластичен хирург за това дали покривате изисквания за опериране на гинекомастия.

Подготовка за операция на гинекомастия

Вашият пластичен хирург ще Ви разясни внимателно всички аспекти на процедурата. Преди самата операция ще получите конкретни напътствия, свързани със състоянието гинекомастия, които включват:

  • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства (ако е необходимо);
  • общи инструкции и лекарства за деня на самата операция;
  • специфична информация, свързана с избраната упойка.

Ще бъдете помолен да подпишете формуляр, с който потвърждавате пред Вашия хирург, че разбирате напълно лечението, на което се подлагате, и сте запознат с възможните рискове и потенциални усложнения. Възможните рискове при гинекомастия отстранена по оперативен път са: кървене, инфекция и недобро заздравяване, загуба на чувствителност.

Всяка операция крие рискове, свързани с анестезията. Решението относно вида на упойката се взема според спецификата на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Тези и други аспекти ще бъдат обсъдени с Вас, преди да дадете своето съгласие за операцията.

Безпокойството преди операция при гинекомастия е напълно естествено. Споделете с Вашия хирург как се чувствате и задайте всички интересуващи Ви въпроси относно свързаните рискове при гинекомастия процедурата на оперативно лечение. Хирургът, както и медицинският персонал ще се погрижат изцяло за престоя Ви в клиниката, както за Вашата безопасност.

Възстановяване след операция на гинекомастия

След операцията Вашият лекар ще изисква от Вас да носите в продължение на около 1 месец (денонощно) специална еластична жилетка, която ще помогне да се сведе до минимум подуването и ще поддържа новия контур на гръдния кош. За покриване на разрезите се използват също така превръзки и бандажи, които трябва да се сменят често.

За дрениране на каквато и да било излишна течност или кръв временно под кожата може да се постави тънка малка тръбичка, прикрепена към външна колекторна торбичка.

След една седмица е необходимо да посетите клиниката за контролен преглед.

Доколкото е възможно, в продължение на 6 седмици след процедурата избягвайте разтягане, силови упражнения или вдигане на тежки предмети. Имайте предвид, че в редки случаи е възможно да изпитвате болка при поставяне на предпазен колан в превозно средство, така че подновете шофирането или пътуването, когато болката е отминала (това може да отнеме няколко седмици).

В случай, че имате други въпроси относно възстановяването след операция на гинекомастия, не се колебайте да запишете консултация с наш хирург.

Резултати след отстраняване на гинекомастия

Крайният резултат след операция при гинекомастия ще Ви донесе физическо и емоционално удовлетворение. С времето чувствителността в оперираната зона се възвръща и белезите избледняват.

Не подценявайте редовните следоперативни прегледи и спазвайте указанията на Вашия лекар.

Запазете час

Искате да постигнете визията на Вашите мечти?
Доверете се на нашите доверени специалисти с дългогодишен опит!