Search
Close this search box.

Намаляване на гърди

Жените с непропорционално голям бюст често изпитват физическа болка и дискомфорт. Тежестта на излишната тъкан обаче не само причинява болка, но и отнема възможността на жената да води активен живот. Притежаването на големи, увиснали гърди води и до емоционален дискомфорт и ниско самочувствие. За повечето жени това е дори по-важно от изпитваната физическа болка.

Ако Вие имате непропорционално големи гърди, които ограничават Вашата физическа активност, процедурата по намаляване на гърдите може да бъде подходяща за Вас. При операцията излишната кожа, мастната и жлезиста тъкан се премахват до постигането на жеаните от Вас размери и до облекчаване на дискомфорта. В общи линии, операцията по намаляване на гърди не само коригира функционалните симптоми, свързани с прекалено голямата тежест, но и има за краен резултат гърди, оптимално пропорционални на тялото. А това означава – повишено женско самочувствие!

1-2 часа

Продължителност

1-2 месеца

Възтановителен период

оперативна

Тип процедура

Какво представлява процедурата?

При тази операция, наричана още редукционна мамапластика, оперативно се намалява размерът на големи, увиснали гърди, които са непропорционални на женското тяло и причиняват физически дискомфорт. Подобрява се размерът и формата на гърдите, както и различни състояния, свързани с неестествената им големина:

  • Болката в гърба, врата и раменете, породени от тежестта на излишната тъкан
  • Вдлъбнатините и дискомфорта, причинени от презрамките на сутиена, поддържащ тежки и увиснали гърди
  • Ограничена физическа активност
  • Раздразването на кожата под свивката на гърдата
  • Увиснала, разтегната кожа и по-нисък профил на гърдите в случаите, когато зърното пада под свивката на гърдата
  • Увеличена ареола, породена от разтягането на кожата

Намаляването на гърдите може да бъде едностранно (едната гърда) или двустранно (и двете гърди). Процедурата е реконструктивна и може да се извърши във всяка една възраст, но се препоръчва гърдите да са достигнали своето пълно развитие. Отстраняването на значително количество тъкан може да повлияе отрицателно на способността за кърмене. Промените на гърдите в резултат на бременност или при колебания на теглото може да редуцират ефекта от операцията.
Добри кандидати за намаляване на гърдите са жени:

  • с относително нормално и стабилно тегло, чиито гърди са напълно развити
  • не страдат от заболявания, които биха могли да намалят ефекта от реконструкцията
  • непушачи
  • имат реалистични очаквания и позитивна нагласа що се отнася до възстановяването на гърдата и на фигурата като цяло.

В случай на допълнителни въпроси относно редукционна мамапластика, можете да планирате консултация на по-горе обявените телефони.

Откъде да започнете?

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура оптимално ще се подобри състоянието на свръх уголемени гърди. По време на консултация за редукционна мамапластика, трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

  • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
  • възможностите, които реконструктивната хирургия предлага
  • очакваните резултати и вероятните рискове
  • подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими

Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.

Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултация за редукционна мамапластика те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

  • да споделите Вашите очаквания
  • да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
  • точно да следвате инструкциите на Вашия хирург

Взимайки решението да се консултирате с пластичен хирург и да следвате неговите съвети и препоръки, Вие всъщност осигурявате Вашата собствена безопасност и успеха на процедурата.

Вашето намаляване на гърдите

Намаляването на гърдите представлява оперативно премахване на излишната кожа, мастна и жлезиста тъкан. Най-често използваният модел на разрезите е с формата на ключалка. Зърното, което остава свързано с оригиналния кръвен приток и нерви, се репозиционира. При необходимост, ареолата се редуцира чрез изрязване на излишната кожа по периферията. Вертикалните разрези се засрещат за оформянето на по-малки гърди. Дълбоко в тъканта се поставят постоянни шевове, които поддържат новата форма. За пълното затваряне на кожата се използват шевове, кожни лепила или хирургично тиксо.
В зависимост от количеството тъкан и кожа, които се премахват, както и от еластичността на кожата, се използват алтернативни разрези. Такива са кръговидният разрез около ареолата и ракетовидния разрез, обкръжаващ ареолата и продължаващ надолу към свивката на гърдата. В някои случаи, когато гърдите са необичайно големи, зърното и ареолата се отстраняват и трансплантират в по-висока позиция. Във всички случаи разрезите са перманентни и забележими, но белезите лесно се скриват от сутиените и банските костюми или подлежат на премахване с подходяща апаратура.
При необходимост. заедно с техниката на изрязване се извършва и липосукция. Ако размерът на гърдите се дължи най-вече на по-голямото количество мастна тъкан, а не на излишната кожа, тогава липосукцията може да се приложи и самостоятелно. Изборът на редукционна мамапластика техники на намаляване на гърдите се базира на индивидуалното състояние, степента на желаната редукция и на преценката на хирурга.

Подготовка за операцията

В рамките на редукционна мамапласика консултация, Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

  • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
  • инструкции и лекарства за деня на самата операция
  • специфична информация, свързана с избраната упойка

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате Вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.
Възможните оперативни рискове при намаляване на гърди са образуване на съсиреци, хематоми, инфекции и недобро заздравяване. Промените в чувствителността на зърното и гърдата обикновено са временни. При пушачите рискът от недоброто заздравяване на зърното и ареолата е особено висок и затова се препоръчва те да преустановят пушенето няколко седмици преди и след операцията. Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Всяка една операция крие рискове, свързани с анестезията. Тези и други фактори трябва да бъдат дискутирани с Вас преди да дадете Вашето съгласие за операцията.

Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург. Безпокойството преди операцията е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции с него. Вашият хирург и медицинския персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност.

Следоперативни грижи

След приключване на операцията, разрезите ще бъдат превързани. Еластична превръзка или поддържащ сутиен ще минимизира отока и ще стегне гърдите. За подпомагане на изтичането на излишната кръв и флуид, може да бъде поставен дренаж. Преди изписването Ви от болницата, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:

  • Поставяне на еластична превръзка и носене на сутиен на Triumph от серията TrioAction.
  • Превръзка на следващия ден при поставен дренаж и неговото изваждане по преценка на хирурга.
  • Смяна на превръзката през три дена и сваляне на конци на 14-ти ден.
  • Прием на обезболяващи или антибиотик – по преценка на хирурга.
  • Да не се спи по корем.
  • След свалянето на конците, белезите се третират с Zeraderm сутрин и вечер до 3-ти месец или по-дълго по желание.
  • Двигателен режим – ненатоварващ горната част на тялото; фитнес зала може да се посещава след 45-ти ден от операцията.
  • Белегът да не се излага на слънце или солариум до 6-ти месец от операцията. Манипулации по премахването му се препоръчват след 1-ия месец.

Периодът за редукционна мамапластика възстановяване зависи от и може да бъде повлиян от грижите, които полагате за себе си и това дали следвате стриктно предписанията по-горе. Не подценявайте периода за възстановяване при редукционна мамапластика! При въпроси, Вашият хирург винаги е на разположение.

Възстановяване

Първоначално възстановяването след намаляването на гърди е придружено от отичане и дискомфорт. Лекарства за смекчаване на този дискомфорт може да Ви бъдат изписани. По време на възстановителния процес се препоръчва денонощно носене на поддържащ сутиен. Важно е да почиствате оперираното място. Ще бъдете инструктирани да правите кратки разходки веднага щом се почувствате по-добре, за да се намали до минимум рискът от образуването на съсиреци и появата на други усложнения.
Спазването на предписанията на Вашия хирург е от съществено значение за резултата от операцията. Веднага щом се почувствате готови, може да се върнете към лека активност – обикновено няколко дни след операцията.
Всички конци се махат до 10 дни след операцията. Дотогава вероятно ще бъдете готови да се завърнете към нормална активност, но избягвайте натоварващи упражнения и вдигането на тежки предмети до пълното възстановяване след операцията по намаляване на бюст.
Възстановяването продължава няколко седмици, при което отокът изчезва, а формата и положението на гърдата се прецизират. Продължавайте да спазвате указанията на Вашия хирург и периодично се преглеждайте.

Резултати

Крайният ефект от намаляването на гърдите се наблюдава след няколко месеца, през които формата и позицията на гърдата се стабилизират. Белезите са постоянни, но с времето те избледняват и може да бъдат скрити от повечето бански костюми. Със специализирана апаратура останалите след редукционна мамапластика белези могат да бъдат заличени до голяма степен. Попитайте Вашия хирург за подробности.
Болката и физическите ограничения, изпитвани след операцията, ще бъдат забравени. Сега новите Ви гърди са пропорционални на Вашето тяло. Хармоничната фигура със сигурност ще повиши Вашето самочувствие. Намаляването е постоянно, въпреки че гърдите Ви ще продължат да се променят с напредването на възрастта, колебания в теглото и в следствие на гравитацията.

Запазете час

Искате да постигнете визията на Вашите мечти?
Доверете се на нашите доверени специалисти с дългогодишен опит!