Search
Close this search box.

Присаждане на коса

Присаждането на коса е ефективно и трайно решение за хора, страдащи от косопад или изтъняване на косата. В клиника “ Св. Николай Чудотворец“ предлагаме най-новите и утвърдени методи за присаждане на коса, които осигуряват естествени и дълготрайни резултати. Нашите специалисти са високо квалифицирани и използват най-съвременна апаратура и техники, за да възстановят вашата коса и самочувствие.

Предимства на присаждането на коса

Естествени резултати: Методите, които използваме, гарантират, че новопосадената коса изглежда естествено и се слива безупречно с останалата ви коса.

Трайни резултати: След успешно присаждане, косата ще расте нормално и ще остане трайно на мястото си.

Минимална инвазивност: Процедурите са минимално инвазивни, което означава по-малко дискомфорт и по-бързо възстановяване.

Какво представлява FUE техниката?

FUE (Follicular Unit Extraction) е една от най-иновативните и популярни техники за присаждане на коса, която предлага естествени и дълготрайни резултати. Тази минимално инвазивна процедура е предпочитана от пациенти по целия свят заради своята ефективност, кратък възстановителен период и липсата на видими белези.

FUE е метод за присаждане на коса, при който отделни фоликулярни единици (групи от 1 до 4 космени фоликула) се извличат директно от донорската зона на пациента и се трансплантират в зоните с изтъняване или липса на коса. Донорската зона е задната част на скалпа, където косата е генетично по-различна. След присаждане на новото място не опада. 

Как протича процедурата?

Процедурата включва няколко основни стъпки:

  1. Подготовка на донорската зона: Косата в донорската зона се подстригва късо, за да се осигури по-лесен достъп до фоликулярните единици. След това зоната се обезболява с местна анестезия.

  2. Екстракция на фоликулярните единици: С помощта на микрохирургични инструменти с диаметър от 0.6 до 1.0 мм, фоликулярните единици се извличат една по една. Този процес изисква прецизност и внимание, за да се гарантира минимално увреждане на фоликулите.

  3. Подготовка на реципиентната зона: Зоната, където ще се присаждат фоликулите, също се обезболява. Лекарят създава малки каналчета, в които ще бъдат поставени извлечените фоликулярни единици.

  4. Трансплантация на фоликулярните единици: Всяка фоликулярна единица се поставя внимателно в предварително подготвените канали чрез уред имплантер. Този етап изисква изключителна прецизност, за да се осигури естествен растеж и правилна посока на космите.

Какви са предимствата на FUE метода?

Методът FUE (Follicular Unit Extraction) за присаждане на коса предлага множество предимства, които го правят предпочитан избор за пациенти, страдащи от косопад. 

Основни предимства на FUE

Минимална инвазивност:

  • FUE не изисква рязане или шиене, което намалява риска от усложнения и инфекции.
  • Процедурата е по-безболезнена от другите известни и води до по-малко дискомфорт по време на възстановяването.

Липса на видими белези:

  • За разлика от традиционните методи, при които остава дълъг линеен белег, FUE оставя само минимални белези, които са на практика почти невидими след заздравяване.
  • Това прави FUE подходящ за хора, които предпочитат по-къси прически или имат склонност към образуване на белези.

Бързо възстановяване:

  • Възстановителният период при FUE е значително по-кратък в сравнение с други методи за присаждане на коса.
  • Пациентите могат да се върнат към нормалните си дейности в рамките на няколко дни след процедурата.
  •  

Естествени резултати:

  • FUE позволява трансплантацията на коса да изглежда изключително естествено, като се съобразява с естествената посока, ъгъл и плътност на растежа на косата.
  • Резултатите са дълготрайни и новопосадената коса расте нормално.

Гъвкавост при избора на донорска зона:

  • FUE позволява извличането на фоликулярни единици от различни части на тялото, ако е нужно, не само от скалпа. Това е полезно за пациенти с ограничена донорска зона на главата.

Подходящ за различни форми на косопад:

  • FUE е ефективен за лечение на различни форми на косопад, включително андрогенна алопеция, белези и други състояния, водещи до загуба на коса.

Подобрена прецизност и контрол:

  • Технологията и техниките, използвани при FUE, осигуряват висока степен на прецизност и контрол по време на процедурата.
  • Това води до минимално увреждане на донорската зона и по-висока степен на преживяемост на трансплантираните фоликули.
Кои са подходящи кандидати за присаждане на коса?

Присаждането на коса е ефективно решение както за мъже, така и за жени, страдащи от косопад. Въпреки това, не всички са идеални кандидати за процедурата. Разбирането на критериите за подходящи кандидати може да помогне на потенциалните пациенти да вземат информирано решение.

Основни критерии за подходящи кандидати

Тип косопад:

  • Най-подходящи кандидати са тези с андрогенна алопеция (мъжка или женска моделна плешивост), която се характеризира с прогресивна загуба на коса на специфични зони на скалпа.
  • Хора със стабилен косопад, който не прогресира бързо, са по-подходящи за присаждане на коса.

Донорска зона:

  • Наличието на достатъчно здрава и плътна коса в донорската зона (задната и страничните части на скалпа) е ключов фактор. Косата в тези области трябва да е устойчива на оплешивяване.
  • При недостиг на коса в скалпа, може да се използва коса от други части на тялото, като гръдния кош или брадата.

Общо здравословно състояние:

  • Пациентите трябва да са в добро общо здравословно състояние. Някои медицински състояния, като неконтролиран диабет, сърдечни заболявания или нарушения на кръвосъсирването, могат да повлияят на възможността за извършване на процедурата.
  • Консултация с лекар е задължителна за оценка на здравословното състояние преди процедурата.

История на предишни процедури:

  • Хора, които вече са преминали през процедура за присаждане на коса, също могат да бъдат подходящи кандидати за допълнителни сесии, ако резултатите не са били удовлетворителни или ако загубата на коса е продължила.
Предоперативни препоръки

От 3 до 5  дни преди операцията спрете аспирина, витамините и другите препарати, съдържащи аспирин или неговите аналози, включително антикоагуланти, антиагреганти (предварително  следва да се консултирате с Вашия кардиолог, ако вземате тези препарати).

Две седмици преди трансплантацията не вземайте средства, които увеличават растежа на косата – „Миноксидил“, „Регейн“ и техните аналози.

Един ден преди операцията не трябва да употребявате алкохолни напитки.

Не подстригвайте косата непосредствено преди интервенцията.

Внимателно измийте главата си  вечерта преди трансплантацията и сутринта в деня на трансплантацията.

В деня на операцията носете със себе си шапка (тип бейзболка). Не се разрешават плетени шапки или такива, които плътно прилепват към главата.

3-4 дни преди трансплантацията на коса трябва да направите следното:

  • Общо изследване на кръвта, ПКК
  • Кръвна захар
  • Време на съсирване на кръвта и време на кървене
  • Качествено изследване на кръвта за хепатит В (HbsAg)
  • Качествено изследване на кръвта за хепатит С (anti-HCV)
  • Качествено изследване на кръвта за сифилис (RW),  кръвни изследвания за антитела към ХИВ (HIV 1/2)
  • ЕКГ според показанията
Следоперативни препоръки

Запазете час

Искате да постигнете визията на Вашите мечти?
Доверете се на нашите доверени специалисти с дългогодишен опит!