Search
Close this search box.

Липофилинг със собствена мастна тъкан

Липофилингът е процедура, при която мазнини от една зона на тялото се прехвърлят в друга зона с цел придаване на по-изразителен обем и контуриране на желаната зона. Използват се собствени мастни клетки на пациента  за добавяне на обем на меките тъкани.

Процедурата служи и за намаляване на белезите, като подобрява качеството и еластичността на кожата.  Използва се за уголемяване на меките тъкани, контуриране на тялото, подмладяване и реконструкция на лицето (, както и при операции на гърдите (естетични и реконструктивни).

1 час

Продължителност

2-3 месеца

Възтановителен период

оперативна

Тип процедура

Техника

Преди операцията се определят подходящите донорни места за вземане на мастна тъкан. Това включва вътрешната страна на коляното, бедрото, корема, гънките от тлъстини по талията, гърба, горната вътрешна страна на ръката и врата. Донорните и реципиентните места се фотографират, за да се направи сравнение на следоперативните резултати и преди това. 

 Фиг. 1: Липосукция на подкожната мастна тъкан се прави, като се използва 3 мм канюла в най-дълбокия слой (a),  2 до 3 мм канюла в междинния слой  (b) и 2 мм канюла в най-повърхностния слой  (c).

Мазнината се взема през 5 мм разрези, направени между гънките на кожата. Използват се 2 или 3 мм канюли, като колкото по-повърхностно е мястото на вземането, толкова по-тънка е канюлата (Фиг. 2). Мазнината се аспирира или при ниско или при високо отрицателно налягане, в зависимост от показанията и предпочитанията на хирурга.

Фиг. 2: Канюлата за аспирация е свързана с „капана за мазнини”.  Тази събирателна метална кутия е свързана с епруветка с устройство за отрицателно налягане, или с машина за липосукция.

Мазнината се събира в специално моделирана метална кутия и тогава се прехвърля в по-малки съдчета, обикновено 10 до 20-кубикови спринцовки, които се центрофугират за 2 до 3 минути. Това разделя компонентите на мазнина, вода и клетъчна фракция, състояща се главно от мазнини и стволови клетки. Мазнината и водата тогава се махат, а  клетъчната фракция  се запазва. Клетъчната фракция се прехвърля в 1, 5 или 10 кубикови спринцовки, в зависимост от обема, който трябва да се инжектира в реципиентната област. Разрезите на донорното място тогава се затварят с резорбируеми шевове и се слагат малки превръзки.

Мазнината се инжектира през канюли, като практически не оставя белег на мястото на получаването. Подкожният слой се инжектира, като се правят стотици до хиляди преминавания през същото място на разрязване и оставяне на микроскопски частици мазнина при всеки един случай. Това създава множество малки тунелчета, в противоположни посоки, през целия слой на меките тъкани. 

За кои зони е подходящ липофилингът?

Липофилингът е процедура, която може да се прилага на много различни зони на тялото:

Устни

При липофилингът на устни между 2 и 5 мл собствена мастна тъкан се взима от донорската зона и се инжектира в устните. Част от нея ще се абсорбира в следващите 45-60 дни. Това е добра алтернатива на хиалурона/филърите за устните за хора, които биха искали да постигнат ефект по естествен начин. 

Лице

Поставят се между 20 и 40 мл обработени живи мастни клетки в зоната на скулата, назолабиалната гънка, бузите и брадата. Отокът продължава до 1 седмица. 

Гърди

Поставят се между 200 и 400 мл обработени живи клетки в зоната на гърдите. Окончателен резултат може да се види от 45-ти до 90-ти ден.

Дупе

Поставянето на мастна тъкан в зоната на BBL (Brazilian Buttock Lift) – поставят се между 200 и 500 мл в зоната на глутеусите (дупето). Окончателен резултат е видим от 45ти до 90ти ден.

Пенис

Удебеляване

Поставят се около 50 мл живи мастни клетки. Окончателен резултат е видим от 45ти до 90ти ден.

Влагалище

Стесняване

Поставят се около 50 мл живи мастни клетки. Окончателен резултат е видим от 45ти до 90ти ден.

Предоперативна подготовка

Преди операцията обсъдете очаквания Ви с Вашия хирург. При операцията е трудно да се предвиди какъв процент от инжектираната собствена мастна тъкан ще се реабсорбира. 

В различните научни изследвания се съобщава за преживяемост на мазнининте от 30 до 75%. Загубата на мазнини се дължи на травма по време на операцията, отлагания, които са прекалено големи, апоптоза (програмирана клетъчна смърт) или други механизми, които разрушават клетките.  Това означава, че може да бъде необходима допълнителна корекция за желания ефект. Обемът мазнини, който може да бъде инжектиран на един път, е ограничен от дебелината и хлабавостта на меките тъкани на реципиентното място.

Има два значителни етапа на намаляване обема от липофилинга след операцията:

Първото е приблизително след 3 седмици, когато се установява след-оперативното събиране на течности (отоци) .
Второто се получава  4 до 6 месеца по-късно, когато мъртвите мастни клетки се резорбират от организма. 

Графика, показваща абсорбиращия модел на структурните мастни присадки: първото намаление се дължи на разнасянето отока, а второто намаление се дължи на реабсорбцията на мъртвите мастни клетки. 

Мастните клетки, които оцелеят след абсорбирането, прибавят обем към областта, който трае цял живот, но  хормонални промени и промени в теглото могат да бъдат отговорни за бъдещите придобивки или загуби.

За да се подобри хирургическия резултат, пациентите биват насърчавани да не пушат. Пушенето намалява преживяемостта на присадката и увеличава риска от усложнения, особено забавеното зарастване на раните. 

Следоперативни грижи

Много пациенти чувстват някои области сковани следоперативно. Това е свързано с отока, леката травма на сетивните нерви и факта, че е бил  приложен местен анестетик. В допълнение, много често се образува синина в областите, откъдето мазнината е била взета или инжектирана.

Ще бъдете помолени да носите специални стягащо бельо след операцията. Това намалява отока и образуването на синина на донорните места, а и натискът също улеснява свиването на кожата и  прилепването отново на подлежащите меки тъкани. Стягащите дрехи се носят постоянно, през деня и през нощта, за период от 4 седмици. Толкова трае средното след оперативно липофилинг възстановяване. Дрехите могат да бъдат свалени за кратко време, за да се измиете или да си вземете душ.

Не слагайте лед или стягащо облекло, например сутиен, на реципиентната област за 3 седмици.  Това помага на новите напъпващи кръвоносни съдове да проникнат в мастните присадки. Пушенето също спира образуването на тези кръвоносни съдове, и е напълно забранено, тъй като възпрепядства доброто липофилинг възстановяване.  

Може да е необходимо да вземате редовно аналгетици за няколко дена, тъй като липофилингът може да причини известно неудобство. В допълнение, въздържайте се от шофиране, докато не се почувствате удобно и можете да спирате внезапно, ако е необходимо.  Без физически натоварвания или вдигане на тежко поне 7 дни. Повечето пациенти се връщат на работа 7-10 дни след операцията, но трябва да избягвате да спортувате поне 4 седмици за пълноценно пост липофилинг възстановяване. 

Възможни усложнения

Обичайните последствия след липофилинг са следните:

  • Неудобство
  • Преходна скованост
  • Образуване на синини
  • Оток
  • Намалена или отсъсвие на чувствителност на кожата в зоната на манипулация

Други възможни усложнения са:

  • Хематом (<1%), който може да изисква връщане в операционната
  • Инфекция на раната (<1%)
  • Серома (<5%)
  • Големи белези

Липофилинг усложнения, които са специфични за тази процедура:

  • Подкожни кисти, жлези или белези
  • Реабсорбция на мазнините, която изисква допълнителна операция 
Предимства и недостатъци

Предимства:

  • Подобряване и на реципиентното място и на мястото, откъдето мазнините са взети.
  • Оцелелите мазнини остават за постоянно.
  • Напълно естествен материал.
  • Операция в един ден, минимално неудобство и бързо възстановяване.
  • Минимално инвазивна и с нисък риск от усложнения.
  • Малки белези на донорното място и без допълнителни белези на реципиентното място.
  • Подобрява качеството на надлежащата кожа. Това може да е от особено значение след увреждане при облъчване или при процедури за подмладяване на лицето. 

Недостатъци

  • Могат да бъдат необходими повторни процедури.
  • Липофилингът добавя само обем, а не допълнителна кожа. Ако това се изисква, например след  операция за рак на гърдата, местно или по-далечно ламбо не може да бъде избегнато.
  • Липофилинг не е възможен, ако сте много слаб/а.
  • Хормонални промени или промени в теглото могат да бъдат отговорни за бъдещи придобивки или загуби. 

Препоръчваме Ви да обсъдите всички предимства и недостатъци на операцията липофилинг с Вашия хирург

Резултати

Поради сложността на операцията възможните липофилинг резултати следва да бъдат индивидуално консултирани с Вашия хирург!

Запазете час

Искате да постигнете визията на Вашите мечти?
Доверете се на нашите доверени специалисти с дългогодишен опит!