Search
Close this search box.

Корекция на уши

Ухото със своето разположение по външния контур на лицето е съществен фактор за неговата пропорционалност и хармоничен профил. Ухото не трябва да се възприема единствено като анализатор на слуховите възприятия – неговата форма е важен естетически компонент, който за съжаление често предизвиква притеснения. Определени пропорции на ушите спрямо черепа са приети за норма и отклонението от тази норма се отразява на себевъзприятието и самочувствието.
Ако размерът или формата на Вашите уши Ви притесняват, операцията по корекция на уши, наричана още отопластика или аурикулопластика, е подходящата за Вас процедура. Чрез нея ще се подобри формата на ухото, ще се репозиционира ушната мида и това ще допринесе за хармоничната визия на лицето.

1 час

Продължителност

3 месеца

Възтановителен период

оперативна

Тип процедура

Какво представлява операцията на уши?

Операцията на ушите е процедура, чрез която се подобрява формата на ушите. Тя не се прави с цел подобряване на функцията на слуховия анализатор, а има изцяло козметичен и естетически ефект.

Специфичните козметични състояния, към които отопластиката/ аурикулопластиката е насочена, са следните:

  • Големината на ухото не съответства на лицевите пропорции
  • Определена част от ухото не е пропорционална на останалите части на ухото
  • Ъгълът между ухото и черепа е по-голям и ушите стърчат или са клепнали спрямо общата конфигурация на главата
  • Наблюдава се асиметрия между двете уши, която касае тяхната форма, големина и разположение
  • Травматична или вродена липса на част от ухото или на цялото ухо

Добри кандидати за подобна процедура са:

  • Приключили активния растеж на тялото (след минимум 16-18 годишна възраст)
  • Нямат заболявания, които биха могли да намалят ефекта от козметичната процедура
  • Непушачи
  • Имат реалистични очаквания и позитивна нагласа

В случай че имате още въпроси за операцията на ушите, не се колебайте да се свържете с нас. 

Преди операцията

Какво трябва да знаете преди операцията за корекция на ушите? 

Консултацията с Вашия пластичен хирург е първата стъпка, която трябва да предприемете, за да разберете как чрез тази процедура оптимално ще се подобри визията и пропорциите на Вашите уши и лице. По време на консултацията трябва да бъдете осведомени за всички възможности, касаещи конкретно Вашия случай. Една консултация трябва да включва:

  • обсъждане на Вашите цели и оценка на Вашето здравословно състояние
  • възможностите, които пластичната хирургия предлага
  • очакваните резултати и вероятните рискове
  • подробна информация за курса на лечение, препоръчван Ви от Вашия хирург, както и за допълнителните процедури, ако те са необходими

Вашият хирург ще отговори на всички Ваши въпроси.

Общото здравословно състояние и външният вид като цяло могат значително да повлияят на резултата от процедурата. При консултацията те внимателно ще бъдат оценени и взети предвид от Вашия хирург. За успеха на процедурата и цялостното удовлетворение от нея, Вие трябва:

  • да споделите Вашите очаквания
  • да разкриете подробности относно здравословното Ви състояние, приемането на лекарства, употребата на витамини, заместители на билкова основа, алкохол, цигари и наркотици
  • точно да следвате инструкциите на Вашия хирург 
Вашата индивидуална корекция на ушите

Козметичната операция на ушите е индивидуална процедура, при която се взимат предвид всички фактори, допринасящи за цялостната визия на ушите и лицето. Вашия пластичен хирург внимателно ще прецени Вашето състояние и ще очертае пред Вас очаквания от операцията ефект. В съответствие с желаните резултати, ще бъдат избрани и подходящите техники. Те може да включват:

  • Ушна мида големина – корекция на мидата или на някой от нейните компоненти
  • Промяна на ъгъла между ухото и основата на черепа
  • Създаване на ново ухо или части от него, като се използват близко разположените кожни ресурси или силиконови импланти

Ако се стремите да постигнете напълно симетрични уши, не трябва да забравяте, че всяко човешко лице е асиметрично в известна степен. Целта на козметичните процедури не е постигането на пълна симетрия, а съответстващи си пропорции и хармонични черти. За постигане на тази цел понякога допринася процедурата по поставяне на лицеви импланти в областта на брадичката, бузите и челюстта.

Подготовка за операцията

Вашият пластичен хирург внимателно ще Ви разясни процедурата. Преди самата операция ще Ви бъдат дадени специфични напътствия, които ще включват:

  • предоперативни напътствия, диагностични тестове и лекарства
  • инструкции и лекарства за деня на самата операция
  • специфична информация, свързана с избраната упойка

Ще бъдете помолени да подпишете формуляр, с който уверявате вашия хирург, че напълно разбирате лечението, на което се подлагате, възможните рискове и потенциални усложнения.

В голяма степен естетичните резултати от аурикулопластика не могат да бъдат напълно предвидени; ето защо за постигане на желания ефект може да се наложи и повторна операция. Всички рискове трябва да бъдат обсъдени подробно с Вас преди да дадете Вашето съгласие.
Важно е да отправите всички интересуващи Ви въпроси към Вашия пластичен хирург. Безпокойството преди операцията е напълно естествено и оправдано. Споделете Вашите емоции с него.

Решението относно вида на упойката се взима според специфичността на процедурата, предпочитанията на пациента и препоръките на хирурга. Вашият хирург и медицинският персонал ще се погрижат изцяло за Вашия престой и безопасност.

В случай че имате допълнителни въпроси за операция- аурикулопластика, не се колебайте да се свържете с нас.

Следоперативни грижи

След приключване на операцията, ще Ви бъде поставена еластична превръзка през ушите, която няма за цел да дооформи ушните миди, а да ги предпази от евентуална травма. Преди изписването Ви от клиниката, ще Ви бъдат дадени специфични упътвания:

  • Превръзката се сваля на втория ден след операцията и може вече да се измие главата.
  • Купете си лента за уши и я носете след сваляне на превръзката денонощно първите 14 дни.
  • Два пъти дневно и след къпане почиствайте оперативната рана с тампон за уши, напоен с течен Jodasept.
  • На 14-тия ден от операцията се свалят конците.
  • След 14-тия ден лентата се носи още две седмици, но само през нощта.
  • Първите 45 дена след операцията се забранява носенето на очила.
  • Позволява се приемът на обезболяващи първите 3-5 дена, но след консултация с д-р Георгиев. Антибиотици не се препоръчват.

С удоволствие ще отговорим на всички допълнителни въпроси за следоперативните грижи и възстановителния период след операция- аурикулопластика.

Възстановяване

Колко трае възстановителният период след операция – аурикулопластика?

Възстановяването продължава няколко седмици, при което отокът изчезва, а контурите на ушите се прецизират. До пълното заздравяване избягвайте да излагате третираните места на слънце.

Продължавайте да спазвате указанията на Вашия хирург и периодично се преглеждайте. Пазете ушите си от случайни наранявания през следващите 4-6 месеца.

Резултати

Какъв ефект след отопластика/аурикулопластика можете да очаквате?

Окончателните резултати се наблюдават от 3 до 6 месеца след операцията. Ефектът преди и след аурикулопластика в общи линии е постоянен. Ушите обаче трябва да се предпазват от травми и увреждания, особено от тези с посока от тила към лицето.

Подобрената симетрия и пропорционални черти на лицето са обикновено повече от удовлетворителни – асиметрията, дори и все още да се наблюдава, е в задоволителни граници, което със сигурност ще повиши Вашето самочувствие. 

Запазете час

Искате да постигнете визията на Вашите мечти?
Доверете се на нашите доверени специалисти с дългогодишен опит!