Search
Close this search box.

Double check

“ПРИ ВСЯКА ПЛАСТИЧНА ОПЕРАЦИЯ МОГАТ ДА ВЪЗНИКНАТ УСЛОЖНЕНИЯ ПО НЕЗАВИСЕЩИ ОТ ЛЕКАРЯ И ПАЦИЕНТА ОБСТОЯТЕЛСТВА. ДОСЕГА НА ТАЗИ ТЕМА НИКОГА НЕ Е ГОВОРЕНО И ЕСТЕТИЧНАТА ХИРУРГИЯ Е ОБВИТА В НЯКАКЪВ ОРЕОЛ НА НЕПОГРЕШИМОСТ…”

Това беше отговорът на д-р Георгиев на въпроса в кой случаи е желателно да се направи повторна операция на бюста. „Понякога при първата консултация от страх жените избират по-малки импланти от това, което желаят, и след операцията установяват, че това не е техният размер. Минават 3 или 6 месеца след интервенцията и гледайки се в огледалото, те не се харесват и е не са доволни от резултата. Тогава решават да дойдат в клиниката и да кажат: „Искам по-големи гърди“. При това положение се прави повторна операция, махат се старите импланти и се поставят нови, като това не причинява сериозни травми. След операцията жената се възстановява по-бързо, отколкото при първата интервенция и няма силни изразена болка. Това е така, разбира се, ако повторната операция се прави от добър специалист.

ОСВЕН ТОВА…

Друго което може да наложи повторна операция на бюста, е, ако имплантите не са позиционирани така, както трябва. Причините за това са няколко. При подмускулното поставяне има вероятност мускулът да придърпа импланта нагоре, встрани, а дори и да го изтласка надолу. Може съединителната тъкан и капсулата, която се образува около протезата, да окажат влияние върху формата и положението на гърдата. Това в никакъв случай не бива да плаши пациентите, защото корективните операции осигуряват повторно освобождаване на мускула и имплантите се позиционират отново, но по-точно. без това да е толкова болезенено, колкото е първата операция. До неправилно позициониране могат да доведат и съпътстващите всяка операция хематоми, сероми (натрупване на тъканна течност) и инфекции. Освен това, ако имплантът е поставен надмускулно и под млечната жлеза, той може да се отпусне заедно с гърдата с течение на времето и да си промени формата. При това положение трябва да се направи повдигаща операция, като хирургът взима решение дали да остави импланта под жлезата или да смени мястото му, поставяйки го подмускулно.

ГАРАНТИРАН ЕФЕКТ 

Искам категорично да подчертая, че независимо подари каква причина имплантите са се разместили, това е поправимо и пациентът не трябва да се чувства излъган, уязвен или да обвинява специалистите. Винаги съм смятал, че е добре клиниката, в която е направена първата операция, да поеме ангажимента и да извърши за своя сметка допълнителното коригиране на гърдите, ако това се налага. Добрите клиника в България дават голяма гаранция, но не е възможно тя да е 100% и това трябва да се каже честно и коректно на човека, дошъл за конкретната интервенция. В нашия медицински център, когато се налага извършване на корективната операция на бюста зарди някоя от гореизброените причини, тя е за наша сметка, ако и първата интервенция е правена при нас. За мен името на един хирург е най-важното нещо. И когато пациентът види, че срещу него стои специалист, който не иска да му прави безброй интервенции само и само, за да му вземе парите, а се стреми към постигането на добър резултат, той оценява това“.

Статия на списания ROUGE