Search
Close this search box.

Един номер по-малки

Как става намаляването на гърдите?

Първо искам да кажа, че много рядко се прави само намаляване на бюста. Обик- новено тази процедура върви заедно с повдигане, а понякога се прави само повдигане. Жените искат да намалят бюста си по няколко причини. Често след раждането и кърменето гърдите наедряват и увисват, което води не само до психологически дискомфорт, но и до физически – болки в гърба, изкри- вявания. В тези случаи ние отнемаме част от мастната тъкан в различни зони на гърдата, но най-често от средната и долната третина. Другата причина за корекция на бюста е гигантомастията. В този случай гърдите са огромни, тежат по 5-6 кг и зърната увисват до пъпа или дори под него. Тук освен мастна тъкан се отнема и част от жлезата. Техниките са много и лекарят избира най-подходящата за пациента. Няма универсален подход, който да е еднакво добър за всички жени.

Болезнени ли са тези операции?

Не. Всеки кръвоносен съд се спира доста бързо и почти няма кървене. Превръзки се правят приблизително на 1-ия, 3-ия, 7-ия, 12-ия и 14-ия ден след манипулацията. Искам да подчертая, че крайният резултат е видим не веднага, а след около 1 до 3 месеца. В този период задължително се носи еластичен сутиен без банели.

Какви белези остават след подобни манипулации?

Те са малки и фини, най-често около ареолката и в не толкова видими зони като гънката под гърдата. След време те избледняват, а и от септември месец нашата клиника ще разполага със спе- циален лазер, който заличава до 85-90% от белезите. Това е перфектен резултат, като се има предвид, че пълно изчезва- не на белезите не може да се постигне.

Колко процедури трябва да се направят с този лазер?

От 3 до 8, като те са съвсем кратки. От порядъка на 5-10 минути.

А защо някои мъже също прибягват до намаляване на гърдите?

По две причини. Първата е в случай на гинекомастия, т.е. мъжката жлеза е по-развита от нормалното. Тогава ние премахваме оперативно жлезата, но този метод се използва все по-рядко, защото разполагаме с лазерен апарат, който буквално разтопява жлезата, това е т.нар. лазерна липодистрофия. Като се прибави и липосукция, т.е. изсмукване на мастните клетки, резултатът е много добър, а белезите са само две дупчици по 1-2 мм. Пациентът носи еластична превръзка от 2 до 4 седмици, а резул- татът е краен, необратим. При дамите корекцията на бюста все пак има опре- делен „живот”, защото винаги има от- пускане и след 5-10 години е нормално процедурата да се повтори, но, разбира се, в много по-малък мащаб. А другата причина, поради която мъжете намаляват гърдите си, е, когато са по- пълни. Тогава жлезата не се пипа и се прилага липосукция.

http://playboy.bg